Weekoverzicht

- 16 juli

Een zéér drukke week voor de boeg: Ik ben in Tanzania om er deel te nemen aan een studiebezoek rond gezondheid bij pasgeborenen, kinderen en adolescenten met betrekking tot reproductieve rechten en kraamzorg.

Na het ontbijt wacht om 7u de openingsbijeenkomst waar het programma van het studiebezoek wordt overlopen en waar de organisatie een overzicht geeft van de knelpunten.

Vervolgens staat een bezoek aan het Magomeni Health Center, een privaat ziekenhuis in hoofdstad Dar Es Salaam, gepland.  Daarna volgt een gesprek met de Parlementsvoorzitter van Tanzania.

's Middags krijgen we van UNFPA, het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, een overzicht van de nodige realisaties voor een gunstige omgeving met betrekking tot gezondheid in het algemeen en SRGR-kwesties (seksuele en reproductieve gezondheid & rechten).

Na de middag volgt er dan een bezoek aan een publiek ziekenhuis en hebben we een overleg met de directie ervan.

's Avonds volgt een gesprek met vertegenwoordigers van Europese organisaties op vlak van ontwikkelingssamenwerking (naast Duitse, Zwitserse en Ierse initiatieven zit ook de Belgische Technische Coöperatie -BTC- aan tafel).

 

- 17 juli

Op dag 2 van het bezoek trekken we de stad uit en bezoeken we een aantal initiatieven op het platteland (Marie Stopes Clinic in Sinza en UMATI Youth Friendly Service Center in Temeke).

's Middags zitten we aan tafel met delegaties van lokale NGO's die actief zijn rond aidsbestrijding en na de middag bezoeken we het hoofdkwartier van het National Aids Control Program voor toelichting over AIDS & HIV-interventies.

 

- 18 juli

's Morgens vroeg wacht ons een binnenvlucht naar Zanzibar.  Een paradijselijk eiland voor toeristen, maar evenzeer een arme autonome provincie van Tanzania voor de lokale bevolking.  Voor de middag wachten er ons gesprekken met de lokale Parlementsvoorzitter en de Minister van Volksgezondheid.

Na de middag volgen gesprekken met de partnerorganisaties die gezondheid en gezondheidsrechten op het eiland implementeren.

's Avonds zijn we te gast in de Kamer van Volksvertegenwoordigers van de deelstaat Zanzibar.

 

- 19 juli

Na een bezoek aan een publieke kliniek wacht ons een debat met lokale jeugdinitiatieven, verenigingen en belangenbehartigers op vlak van informatie en dienstverlening.

In de late namiddag vliegen we terug naar Dar Es Salaam en hebben we nog een overleg met de lokale instanties.

 

- 20 juli

De Tanzaniaanse Minister van Volksgezondheid ontvangt ons voor een debriefing en overleg over verdere bilaterale samenwerking.

Aansluitend volgt een finaal debat met de Tanzaniaanse overheidsdiensten (TPAPD) en wordt overeengekomen welke de volgende stappen in samenwerking zullen zijn.

Alles wordt na de middag officieel bezegeld en in de vooravond wacht mijn terugvlucht.

 

- 21 juli

Vandaag is er de nationale feestdag, hoewel die met de intrede van de Rode Duivels al ruim werd ingezet.

Na een 18 uur durende reis met tussenstop in Dubai land ik in de namiddag op Zaventem.

's Avonds zijn er Volksfeesten in Kooigem.

 

- 22 juli

In Heule staat een motortreffen op de agenda.  Ik ga graag eens langs.

 

Agenda

De zomervakantie maakt de agenda vaak onvoorspelbaar.

Ook mijn secretariaat zal niet dagelijks bereikbaar zijn, maar we volgende binnenkomende vragen zo goed mogelijk op.

Ik wens u een prettige en warme zomer toe!

Twitter

Nieuwsbrief

Wil je inschrijven voor de nieuwsbrief, klik hier

Laatste foto's